Je bent bezig met het schrijven van een speech. Een inspirerende keynote, een kort welkomstwoordje of een slotverhaal. En ineens denk je: hoe lang moet dat eigenlijk duren? Wat is een goede richtlijn? Wij helpen je verder.
Hoe lang moet mijn speech duren?
Eerlijk is eerlijk: wie houdt er nou van een eindeloze speech? Niemand zit te wachten op een langdradig verhaal waar de spreker maar blijft doorgaan. Misschien kan jij wel uren vullen met jouw verhaal, maar vindt de luisteraar het ook zo boeiend? Waarschijnlijk niet. De ideale speechlengte hangt af van het type evenement, de locatie en jouw rol daarin. Toch zijn handvatten. Dit is wat wij adviseren:
- Welkomstwoord
Heb je geen (andere) belangrijke mededelingen te doen en is je welkomstwoord echt bedoeld als welkom? Hou het dan tussen de 2 en 5 minuten. Kort, warm en to the point. - Keynote of plenaire presentatie
Reken op 15 tot 20 minuten. Genoeg tijd om verdieping aan te brengen, zonder dat het publiek afhaakt. Tel hier nog de tijd voor eventuele vragen bij op. - Break-out of deelsessie
Een break-outsessie is vaak van korte duur. Hou ongeveer rekening met 10 tot 15 minuten actieve spreektijd. Hou bovendien wat ruimte over voor interactie.
Hoeveel woorden moet je presentatie hebben?
Thuis of op kantoor oefen je je speech en je komt perfect uit. Toch blijkt dat je op het podium ineens zeeën van tijd overhoudt. Hoe kan dat…? Dat is logisch: vaak praten mensen uit zenuwen net wat sneller. Het is daarom verstandig om niet alleen je speech te timen, maar ook te kijken hoeveel woorden je presentatie heeft.
Gemiddeld praten we in toespraken 120 tot 140 woorden per minuut. Hou het onderstaande schema aan bij het schrijven van je speech.
- Een speech van 5 minuten = ± 600 woorden
- Een presentatie van 15 minuten = ± 1800 woorden
- Een keynote van 20 minuten = ± 2400 woorden
Zoals je snapt, zijn dit gemiddelden. Praat je snel? Dan zit je eerder op 150 tot 160 woorden per minuut. Hou je van stiltes en praat je wat kalmer? Dan kom je misschien niet boven de 100 of 110 woorden per minuut. Het is dus naast het uitschrijven van je speech ook slim om het aantal woorden te oefenen.
Enkele tips voor een goede speech
De allerbelangrijkste vraag is misschien wel: hoe kan je de aandacht vasthouden? Want je kunt nog zo’n leuk verhaal hebben, maar elke seconde telt. Altijd. Hou deze tips in je achterhoofd voor volledige aandacht van je luisteraars.
- Begin met een knaller
Een vraag is altijd een fijne opening. Of een opvallend feitje. Begin dus niet met: ‘Mijn naam is..” maar wel: “Het gekste dat ik ooit heb gezien in het werkveld …” - Kies een kernboodschap
Hou het bij 1 boodschap per speech. De rest van je verhaal kan je hier omheen bouwen. Het houdt je verhaal overzichtelijk en zorgt ervoor dat mensen het makkelijker onthouden. - Schrijf voor het oor, niet het oog
Op papier klink je anders. Maar als je praat, wil je wel klinken zoals jezelf. Gebruik spreektaal en makkelijke zinnen. - Kill your darlings
Schrijvers onder ons kennen de term ‘Kill you darlings’ maar al te goed. Met andere woorden: schrap alle teksten die niet helemaal aansluiten bij je verhaal. Oók als het nog zo goed klinkt. - Oefenen oefenen oefenen
En het liefst hardop. Ja, écht! Soms leest iets heerlijk, maar schiet je tong gelijk in de knoop. Oefen je speech hardop, dan kan je nog op tijd bijschaven.
Wil je meer tips rondom het organiseren van een event? Wij zijn er voor je. We hebben meer dan 100 jaar ervaring in het organiseren en hosten van evenementen en we hebben alles weleens voorbij zien komen. Gepokt en gemazeld, zeggen we ook weleens gekscherend. We organiseren zelf evenementen én helpen onze klanten. Onze account- en eventmanagers denken graag met je mee om jouw event zo succesvol mogelijk te maken. Dus, wil je tips over specifieke onderwerpen? Neem contact met ons en we doen een boekje voor je open.