Wat is een seminar?

Claire van Berkum
Claire van Berkum
22 april 2025
4 min

Seminar, webinar, symposium, congres… Je weet vast dat er verschillende evenementen zijn onder die noemer. En ze hebben allemaal te maken met informatie uitwisselen. Maar, wat is een seminar nou precies? En wat is het verschil met een webinar?


Wat is een seminar?
Een seminar is een manier om kennis te delen. Om ideeën uit te wisselen en verandering tot stand te brengen. En natuurlijk: om mensen samen te brengen. Meestal gebeurt dit in een kleinschalige setting met een expert (of meer) die dieper ingaat op een specifiek onderwerp. Dat kan een presentatie zijn of een interactieve sessie. Het hoofddoel van een seminar is kennis te delen.

Het woord ‘seminar’ komt uit het latijn. Het betekent ‘kiem’ of ‘broedplaats’. Met andere woorden: het verwijst naar een plek waar ideeën en kennis groeien en… bloeien. Wijzelf gebruiken de term meestal voor formele bijeenkomsten waar kennisdeling centraal staat. En hoor je weleens ‘seminarie’? Dat komt uit Vlaanderen. De betekenis is precies hetzelfde.

De 4 voordelen van een seminar
Een seminar heeft verschillende voordelen. Het belangrijkste voordeel is informatie delen.

  1. Informatie delen
    De ideale manier om kennis bij te spijkeren! Tijdens een seminar leert je doelgroep meer over een specifiek onderwerp. Met als grootste doel: de deelnemers wijzer de deur uit laten gaan.
  1. Elkaar inspireren
    Tijdens een seminar zijn vaak experts aan het woord. Deze sprekers hebben een eigen visie en inzicht. Dat kan leiden tot nieuwe ideeën of motivatie om verder te gaan met het onderzoek.
  1. Contacten leggen
    Op een seminar breng je een select gezelschap samen. En we weten allemaal: je spreekt niet elke dag mensen uit dezelfde branche. Contacten leggen is misschien daarom wel het leukste voordeel van een seminar. Kort gezegd: netwerken.
  1. Imago versterken
    Met een (goed georganiseerde) seminar kan je jezelf als bedrijf of organisatie ook zichtbaar maken. Dit creëert meer erkenning van de doelgroep of kan je helpen aan een betere positie op de markt als expert. Je laat bovendien zien dat je informatie delen met elkaar belangrijk vindt.

Hoe een seminar organiseren?
Zit je te denken om zelf een seminar te organiseren? Dan zijn er verschillende zaken waar je rekening mee moet houden. Denk in ieder geval aan de volgende belangrijke punten.

  1. Bedenk een thema
    Een thema kan je helpen om het programma beter in te richten. Kies een bepaald onderwerp, een trend of een richting in het vakgebied. Dit is het hoofdonderwerp van de dag en creëert houvast voor jezelf, de sprekers en de deelnemers.
  1. Kies een passende locatie
    Niet elke locatie is geschikt voor een seminar. Kijk daarom goed naar je doelgroep en kies vervolgens een eventlocatie die daarbij aansluit. Let vooral op de ligging, bereikbaarheid, grootte en bijbehorende faciliteiten. Komt je doelgroep uit alle hoeken van Nederland? Dan is het slim om een locatie in de buurt van het openbaar vervoer te kiezen. Jaarbeurs ligt bijvoorbeeld letterlijk naast het station. Ideaal!
  1. Bedenk hoofdlijnen voor de dag
    Heb je nog nooit een seminar georganiseerd? Dan is het makkelijk om met wat hoofdlijnen te werken voordat je een programmering maakt. Dus: welke elementen mogen NIET ontbreken? Een spreker bijvoorbeeld. Een gezonde lunch. Een netwerkmogelijkheid en animatie. Schrijf alle hoofdlijnen voor jezelf op.
  1. Werk je programmering uit
    Als je de hoofdlijnen weet, dan kan je aan de slag met de programmering. Bedenk welke sprekers aansluiten bij het thema en neem contact met ze op. Goed om te weten: een sterke programmering vraagt tijd. Bovendien worden gewilde sprekers vaak al lang van tevoren geboekt. Slim om hier dus op tijd mee te beginnen.
  1. Promoot je seminar
    Tijd om je doelgroep in te lichten! Dit is het moment om deelnemers te werven. En dat kan op verschillende manieren: e-mail, socials, nieuwsbrieven, vakbladen, rechtstreeks contact en meer. Maar let op: kijk secuur waar je doelgroep zit, je wil immers de juiste groep mensen benaderen. Zet je het op social media, dan loop je het risico ook mensen te bereiken die je misschien helemaal niet wil uitnodigen.

Wat is het verschil tussen een seminar en webinar?
De naam zegt het al: een webinar gaat via het web. Vaak is het online, maar het kan ook dat je een vooraf opgenomen video maakt. Met andere woorden: een webinar volgt je doelgroep vanachter de computer, tablet of telefoon. Een seminar daarentegen is in fysieke vorm. En omdat het in real life is, betekent het ook dat het vaak interactiever is dan de online variant. Bij een seminar heb je meer ruimte voor directe interactie met elkaar. Netwerken is bijvoorbeeld een stuk makkelijker in het echt, dan in een chatroom.

Wil je je groep écht verbinden en raken? Organiseer dan een seminar. Wij denken graag met je mee hoe we dit het best kunnen vormgeven. Bij Jaarbeurs hebben we jarenlange ervaring in het hosten en organiseren van seminars. Samen gaan we voor een succesvol event.

Gerelateerde artikelen