Hoe zorg je als gemeente dat duurzaam en gezond eten meer wordt dan een ambitie op papier? Die vraag werd onderzocht tijdens Gemeente Plant Vooruit in vergadercentrum MeetUp van Koninklijke Jaarbeurs. Greendish organiseerde dit jaar opnieuw het event voor ruim 75 beleidsmedewerkers en experts van verschillende gemeenten in Nederland. Met lezingen, proeverijen en een levendige paneldiscussie werd duidelijk dat de eiwittransitie vraagt om samenwerking, creativiteit en openstaan voor verandering.
Greendish helpt voedselaanbieders zoals horeca, cateraars en (zorg)instellingen hun aanbod duurzamer te maken. Dat begint bij inzicht, vertelt Guusje van Tienhoven, Chef Projects bij Greendish: “We starten meestal met een meting. Hoeveel procent van het menu is plantaardig? Hoeveel wordt er verspild? Welke producten hebben een duurzaam keurmerk? Op basis daarvan geven we advies én helpen we implementeren. Van trainingen en kookworkshops tot communicatie over hoe je je gasten verleidt tot een duurzamere keuze. Het gaat dus niet alleen om wat er op de kaart staat, maar om de hele keten.”
Om die keten op gang te brengen richting een plantaardiger aanbod, is kennis en financiering nodig. Kennis valt uiteraard op het bord van Greendish. De financiering komt vaak vanuit gemeenten. Daarom organiseerde Greendish Gemeente Plant Vooruit. Guusje: “Juist lokale overheden kunnen veel verschil maken. Maar het is soms een gevoelig onderwerp,” zegt Van Tienhoven. ‘Want niet iedereen weet waar ze moeten beginnen of bij wie de bal ligt. Daarom organiseren we deze dag; waarin gemeenten ervaringen en strategieën delen.”
Op loopafstand van het station
De keuze voor Jaarbeurs als locatie was een bewuste. Het congres werd gehouden in een lichte vergaderzaal van vergadercentrum MeetUp, op loopafstand van Utrecht Centraal. “Eigenlijk is het een no-brainer,” zegt Guusje. “Vrijwel iedereen kwam met de trein. Dat past bij het duurzame karakter van de dag en maakt de drempel om deel te nemen veel lager. We hadden ook wat uitrijkaarten geregeld, maar die waren nauwelijks gebruikt. Dat zegt wat over de hoeveelheid treingangers. Een locatie zo dicht bij het station, is ideaal. Bovendien is Jaarbeurs heel flexibel. Alles wat we nodig hadden, was er. En het team van Jaarbeurs denkt fijn met je mee.”
Meedenken en flexibel zijn
Guusje geeft als voorbeeld de proeverij die georganiseerd werd in de centrale hal van MeetUp. Hier stonden verschillende bedrijven met een stand waar ze hun producten lieten zien en proeven. Vegan kibbeling bijvoorbeeld of ‘falafval’. Om die hapjes het meest tot hun recht te laten komen, was een vriezer, oven of frituur nodig. Guusje: ‘Voor Jaarbeurs was dit geen probleem. We mochten de keuken gebruiken om deze spullen op te warmen of te bereiden. Alles stond op tijd klaar en werd warm geserveerd. Het is fijn als er zo met je meegedacht wordt.’
Duurzame partners
De samenwerking tussen Jaarbeurs en Greendish gaat overigens verder dan alleen de evenementen die er georganiseerd worden. Zo heeft Greendish haar kantoor in JIM (een co-working space in Jaarbeurs) en is het bedrijf duurzame partner. Greendish ondersteunt Jaarbeurs actief bij het verduurzamen van foodconcepten. “Jaarbeurs kijkt continu hoe het beter kan,” zegt Guusje. “Minder verspilling, meer plantaardige keuzes, meer producten met een duurzaam keurmerk. Wij meten de voortgang en helpen de teams met trainingen en advies. Makkelijker gezegd: we denken mee met alles wat rondom voedselduurzaamheid te maken heeft. Jaarbeurs heeft dat hoog op de agenda staan. En dat merk je. Het is mooi om samen aan zo’n ambitieus doel te werken.”
Terugblik vol trots
Guusje kijkt tevreden terug op het event. Gemeente Plant Vooruit trok mensen uit zo’n vijftien tot twintig gemeenten uit heel Nederland. Deelnemers stelden volop vragen en deelden ervaringen met elkaar. “We zijn trots dat we weer een dag konden neerzetten waarin inspiratie en praktijk zo dicht bij elkaar liggen. En het is extra mooi om dat te doen op een locatie die zelf ook actief werkt aan verduurzaming.”