Tom: “Ik zie het als een grote speeltuin”

tom van kuyk
Claire van Berkum
Claire van Berkum
22 april 2025
4 min

Bij Koninklijke Jaarbeurs draait het niet alleen maar om mooie ontmoetingen, indrukwekkende evenementen en duurzame ambities. Het zijn de mensen achter de schermen die daar elke dag aan bouwen. Een van die mensen is Tom van Kuyk, sinds november werkt hij bij Jaarbeurs als Head of Innovation & Experience. We praten met hem over zijn eerste 100 dagen. Hoe heeft hij deze beleeft? Hoe kijkt hij naar Jaarbeurs als organisatie en vooral: welke inspirerende ideeën heeft hij?

Een open vizier en een hoofd vol ideeën. Zó begon Tom van Kuyk in november 2024 als Head of Innovation & Experience bij Jaarbeurs. In zijn eerste 100 dagen keek hij vooral rond, stelde een he-le-boel vragen en zette behoorlijk wat stappen. Letterlijk. Al struinend door de verschillende panden van Jaarbeurs maakte bij praatjes en gaf hij z’n ogen goed de kost.

Vernieuwing en mensen samenbrengen

Het was geen toeval dat Tom bij Jaarbeurs terechtkwam. Tijdens zijn loopbaan, die een trackrecord laat zien met bedrijven als Rabobank, Skoda en Holland Casino, draait het om vernieuwing. Om innovatie en dingen anders doen. En vaak een link met de evenementenkant; een wereld die hem aan het hart ligt. Zo zegt hij: “Mijn eerste baantje was ook een evenementenbaan. En toen ik nog een kleine jongen was, organiseerde ik al grote evenementen bij de hockeyclub waar ik speelde. Het heeft me altijd getrokken; mensen samenbrengen en een mooie tijd bezorgen. Laat dat nou ook de kern zijn van Jaarbeurs. Dit is een logische plek voor mij. En ik vind het mooi om dingen anders te doen. Niet per se groter, maar beter. Slimmer. Spannender. Daar ligt bij Jaarbeurs een enorme kans. Er is hier ontzettend veel mogelijk.”

Twee petten, één missie

Tom begon met één rol, Innovatie, maar inmiddels vervult hij er twee: hij is namelijk ook verantwoordelijk voor de nieuw opgezette R&D-afdeling. Een stap die snel volgde, zo zegt hij: “Innovatie begint met inzicht. Je moet weten en meten wat werkt, wat niet en waar ruimte zit om te veranderen.” Volgens Tom vraagt dat ook om tweeledig denken: analytisch én intuïtief. Data en neuromarketing aan de ene kant, observaties en gesprekken aan de andere. “Ik stel veel vragen” zegt hij. “Ik kijk ook letterlijk rond. In onze lege hallen en oude ruimtes bijvoorbeeld. Maar ook wat er in andere steden en branches gebeurt.”

Nieuwe beurstitel

Dat heeft zich al geuit in een concrete uitkomst, namelijk de lancering van een nieuw beursconcept: European Smart City Expo (ESCE). Een unieke titel met als hoofdthema leefbare steden in de toekomst. Tom: “Uit onderzoek zien we dat grote steden in Europa worstelen met het leefbaar houden van de stad. We krijgen te maken met stijgende temperaturen, wateroverlast en allerlei andere rampen. Hoe gaan we daarmee om met z’n allen? Het is een onderwerp dat goed aansluit bij de duurzame visies van Jaarbeurs. We zagen een maatschappelijke behoefte en speelden daarop in.”

Facilitator van menselijke ontmoeting

Tom kijkt nog verder dan alleen het uitrollen van nieuwe beurstitels. Hij ziet een belangrijke rol voor Jaarbeurs weggelegd in de stad. “Ik heb de eerste weken veel geobserveerd. En wat continu opvalt, is de menselijke ontmoeting. Die is uniek. Juist in deze tijd, waar technologie alles overneemt. Wat Jaarbeurs biedt, is zó waardevol. Hier kijk je elkaar in de ogen. Hier ontstaan ideeën, verbinding, handel, vriendschap. En die rol, als facilitator van menselijke ontmoeting, mogen we best steviger claimen. Ik zie daar echt nog een grotere rol voor ons weggelegd.”

Lef tonen en ruimtes optimaal benutten

Jaarbeurs als bruisend onderdeel van de stad dus. Misschien zelfs op termijn veel meer dan dat. Tom: “Ik wil dat mensen in het weekend denken: wat is er eigenlijk te doen bij Jaarbeurs? Niet alleen voor de B2B-bezoeker, maar voor iedereen.” Dat vraagt om lef en keuzes, volgens hem. “Dat betekent ook eerlijk kijken naar dingen die niet (meer) werken. En ruimte maken voor iets nieuws.” En die ruimte is er. Letterlijk. Bijvoorbeeld de hallen tijdens zomermaanden of vergeten plekken zoals het oude Margriet-restaurant. Met een ondernemersgeest kijkt hij ernaar: “Waarom staat dat nu leeg? Waarom is daar geen club, geen concept? Geen plek waar iets gebeurt? Op dit soort hersenspilsens ga ik me de komende tijd focussen.”

Door naar de volgende 100

Zijn eerste 100 dagen zitten erop. Een concrete beurstitel, wilde ideeën en vooral veel energie. Tom heeft er zin in: “Ik voel dat we hier willen veranderen. Iedereen is gepassioneerd en kundig. Maar we zijn ook streng voor onszelf. Veel regels, veel processen. Terwijl we eigenlijk een mkb’er zijn met een bak aan ruimte en potentie. We moeten Jaarbeurs meer zien als onze eigen toko. Er is hier zoveel mogelijk. Ik zie het als een grote speeltuin. Maar dan wel eentje waar we nog serieuzer werk van gaan maken. Ik heb er zin in!”

Gerelateerde artikelen