Je hebt het vast weleens voorbij horen komen: een symposium. Maar, wat is het nou precies? En wanneer noem je iets een symposium of een congres? En wat zijn de voordelen? Dát leggen we je uit.
Een symposium
Een symposium is een event waarbij het delen van kennis het meest belangrijke onderdeel is. Het is een wetenschappelijke bijeenkomst waar onderzoekers, experts en professionals samenkomen om hun werk te delen of te presenteren. Denk aan sprekers met expertise en een programma dat de diepte ingaat.
Het woord ‘symposium’ komt oorspronkelijk uit het Grieks. Leuk feitje: letterlijk betekent het ‘samen drinken’ of ‘drinkgelag’. Vroeger was dit een bijeenkomst waar mensen samen kwamen om te eten, drinken en te praten over allerlei onderwerpen. Tegenwoordig gebruiken we de term meer voor formele evenementen waarbij experts inzichten delen. En natuurlijk: waar deelnemers geïnspireerd worden tot nieuwe inzichten. Maar…een borreltje na afloop is natuurlijk altijd een goed idee. Perfect voor de binding van je deelnemers en ideaal als netwerkmogelijkheid.
De 4 voordelen van een symposium
Een symposium (symposia in het meervoud) heeft verschillende voordelen. Dit zijn wat ons betreft de vier grootste:
- Kennis uitwisselen
Een symposium is meer dan alleen een presentatie. Het een perfecte manier om actuele kennis te presenteren en te delen met een doelgroep. Zo blijven geïnteresseerden of vakgenoten op de hoogte van de laatste ontwikkelingen bijvoorbeeld. Of kunnen ze hun kennis weer even bijspijkeren. - Netwerken
Je spreekt niet dagelijks soortgenoten die in dezelfde branche werken. Dat is niet gek, want mensen kennen elkaar niet of vinden ‘koud contact leggen’ ongemakkelijk. Op een symposium komen mensen met gemeenschappelijke interesses of expertises. Het is dus de ideale plek om met elkaar in contact te komen en te praten. Een mooie broedplaats voor netwerken, ideeën uitwisselen of samenwerkingen aan te gaan. - Inspireren
Vaak komen er verschillende sprekers aan het woord tijdens een symposium. Deze mensen hebben eigen visies en expertises. Dit kan leiden tot nieuwe ideeën of de motivatie vergoten om eigen onderzoek of projecten te starten. Niks werkt immers zo goed als succesverhalen van andere mensen. - Imago versterken
Door je merk of organisatie te koppelen aan een symposium, maak je jezelf zichtbaar. En bovendien: je laat zien dat je kennisdeling waardeert. Het kan je erkenning opleveren of leiden tot een betere positie in de markt waarin je actief bent.
Hoe een symposium organiseren: 5 belangrijke tips
Speel je met het idee om zelf een evenement te organiseren? Dat vraagt om wat aandacht. Dit zijn de meest belangrijke tips van onze eventmanagers als je een symposium gaat organiseren.
Hoe een symposium organiseren: 5 belangrijke tips
Speel je met het idee om zelf een evenement te organiseren? Dat vraagt om wat aandacht. Dit zijn de meest belangrijke tips van onze eventmanagers als je een symposium gaat organiseren.
- Kies een thema
Elk belangrijk symposium heeft een belangrijk thema. Dit is het hoofdonderwerp van de dag. Het creëert focus voor zowel je sprekers als deelnemers en helpt met het ontwikkelen van een programmering.
- Boek een locatie
Afhankelijk van waar je doelgroep zich bevindt en wat je uitgangspunten zijn, kies je een eventlocatie. Komt je doelgroep uit alle hoeken van Nederland? Kies dan een locatie die centraal ligt en makkelijk te bereiken is. Jaarbeurs ligt bijvoorbeeld náást Utrecht Centraal.
- Bedenk met de hoofdlijnen van de dag
Is het de eerste keer dat je een symposium gaat organiseren? Dan kan het lastig zijn om direct een goed programma uit je mouw te schudden. Het is daarom makkelijker om eerst te starten met de opbouw van de dag. Vraag jezelf af: waar start je mee? Zijn er meerdere sessies tegelijk? Is er ruimte om te discussiëren of te netwerken? En hoe eindig je de dag?
- Werk aan een sterke programmering
Heb je de hoofdlijnen op papier? Dan kan je aan je programmering denken. Hoeveel sprekers wil je en waar gaan ze over vertellen? Kies voor mensen die écht expert zijn in deze branche. Of juist niet; want ook de controverse kan heel interessant zijn. Voorbeeld: als je een symposium organiseert voor artsen met een specialisme in een zeldzame ziekte, nodig dan een patiënt als spreker uit.
- Promoot het symposium
Heb je alles uitgedacht? Dan is het tijd om marketing aan het werk te zetten. Promoot je symposium om deelnemers te trekken. Gebruik e-mails, social media, vakbladen of partners om het event aan de man te brengen. Vertel wat je doelgroep aan deze dag heeft en waarom iedereen het moet bezoeken.
Wat is het verschil tussen een symposium en een congres?
Regelmatig krijgen we de vraag wat het verschil is tussen een symposium en een congres. Niet gek, want de termen worden (soms ook door onszelf) nog door elkaar gebruikt. De verschillen zijn subtiel.
Een congres is meestal wat groter opgezet. Met meerdere parallelle sessies bijvoorbeeld. Of een breder publiek. Soms duurt een congres meerdere dagen en worden er ook verschillende onderwerpen uitgelicht.
Een symposium heeft dat minder. Het is wat kleinschaliger en draait meestal om één onderwerp. Hier ga je echt de diepte in. Kennis delen of gedachten uitwisselen over hetzelfde onderwerp staat hier centraal.
Zelf een symposium organiseren
Denk je erover om zelf een symposium te organiseren? We helpen je graag. Bij Jaarbeurs hebben we jarenlange ervaring in het organiseren en hosten van educatieve evenementen. Onze unieke zalen zijn perfect voor grote groepen mensen. En bovendien: ons team kent de fijne kneepjes van het vak. We denken met je mee zodat alle details kloppen. Samen maken we jouw symposium tot een succes.