Een muur met een levensecht beeld. Een gebouw dat lijkt te bewegen. Of een vlak object dat ineens diepte heeft. Je gelooft je ogen niet! En toch kan het. Of nou ja… het líjkt te kunnen. Kippenvel! Dankzij videomapping. We noemen het ook wel projection mapping. Een perfecte manier om je bezoekers te verwonderen als je een evenement gaat organiseren. Maar wat ís het nou eigenlijk? En wat kan je ermee?
Wat is videomapping?
Videomapping noemen we ook wel projection mapping. Hier worden beelden en animaties geprojecteerd op objecten. Bijvoorbeeld gebouwen, podia of andere oppervlakken. Je gebruikt dus géén diascherm. Wel kies je bewust voor een fysieke vorm. Een gevel, een decor, een auto of zelfs een hele beursstand wordt zo jouw canvas om mensen te verbazen. En het mooie aan videomapping: als het goed gedaan is … stokt je adem. Prachtig om te zien, uniek om mee te maken.
Je hebt speciale software nodig om beelden af te stemmen op het object waar je het op projecteert. Gewoon een projector neerzetten en schijnen, werkt dus niet en zal niet hetzelfde effect hebben. Want door specifieke afstemming te maken, lijkt het alsof het beeld onderdeel is het van oppervlak waar je op schijnt.
Dat klinkt wat vaag, maar je kunt dus alle kanten op. Bijvoorbeeld een dansvloer laten ‘bewegen’ op het ritme van de muziek. Een gebouw laten afbrokkelen. Of een kasteel veranderen in een futuristische stad. Videomapping is een mooie manier om de grens tussen realiteit en fantasie te laten vervagen. En ook hier staat de technologie niet stil. Want waar vroeger alleen geprojecteerd werd op stilstaande objecten, zien we ook trends met bewegend beeld. Camera’s worden steeds beter en de mogelijkheden worden dus ook groter.
Wat kan je met videomapping?
We begrijpen het: videomapping is nog relatief onbekend. Het klinkt ingewikkeld en het wordt nog niet ontzettend vaak ingezet. Toch zijn de mogelijkheden letterlijk oneindig, want met een beetje creatief inzicht, kan je elk object omtoveren door videomapping. Dit kan je met videomapping:
- Sfeer maken
Gebruik het bij je openingsshow, bij een entree of om een presentatie visueel te ondersteunen. Je kunt echt een wauw-moment creëren door videomapping. Perfect voor awarduitreikingen, productlanceringen, beurzen of congressen. Wat zeggen we …? Eigenlijk overal. Je voegt namelijk zo’n unieke sfeer toe aan jouw evenement. Dít is iets waar mensen nog lang over napraten.
- Verhalen laten beleven
Een verhaal vertellen is één. Maar het de bezoekers laten beleven… dat is een tweede. En dat kan met videomapping. Het zet je verhaal veel kracht bij. Emotionele lading bij de boodschap. Kippenvelmomenten. Ga met je bezoekers op reis en laat hen ervaren hoe mooi jouw verhaal of product echt is.
- Aandacht trekken
Als je wil dat jouw bezoekers direct hun oog erop laten vallen, dan is videomapping perfect. En al helemaal in combinatie met achtergrondmuziek. Heb je een productlancering? Laat dan jouw nieuwe product letterlijk uit de muur komen. Of ‘pak het virtueel uit’ op een speciale sokkel. Zo krijgt het nieuwe product nog meer beleving en aandacht.
- Interactie creëren
We zeiden het al eerder: combineer videomapping ook met geluid of andere interactieve mogelijkheden. Dit vergroot al helemaal de beleving van de bezoekers. Maak complete interactieve toepassingen en geef bijvoorbeeld het publiek de mogelijkheid om hieraan mee te doen. Vraag hen wat zij willen zien of laat hen op de startknop drukken.
Voordelen van videomapping
Videomapping heeft verschillende voordelen. Het brengt de beleving naar een hoger niveau. Het laat mensen even stil worden en neemt ze mee naar een andere wereld. Andere voordelen:
- Onderscheidend
Kleuren buiten de lijntjes, zeg maar. Je doet totaal wat anders dan de rest. Het is relatief nieuw en daardoor ook onderscheidend. Met videomapping maak je direct indruk.
- Creatieve vrijheid
Hoe cliché het ook klinkt: alles om je heen is jouw doek. Jouw canvas. Je zit niet vast aan een rechthoek of standaard scherm. De mogelijkheden zijn eindeloos!
- Geen fysiek decor nodig
Een decor bouwen kost tijd. En geld. En natuurlijk: ruimte. Dat heb je niet altijd. Met project mapping hoef je geen onnodige investeringen te maken, want je projecteert gewoon op een bestaand object. Doe je het goed, dan kan je met videomapping jouw eventlocatie nog beter tot z’n recht laten komen. - Duurzaam
Wat ons betreft een heel groot voordeel: duurzaamheid. Je hebt minder fysieke materialen nodig, en dat maakt videomapping een duurzaam alternatief. Minder afval, minder transport, minder uitstoot.
Zelf ook impact maken met jouw bijeenkomst, congres of ander evenement? Wij zijn er voor je. Bij Jaarbeurs hebben we jarenlange ervaring in het organiseren en hosten van evenementen. We weten wat er speelt en kennen de nieuwste trends. Bovendien kunnen we je in contact brengen met de juiste partijen om jouw bijeenkomst naar een hoger niveau te tillen. Meer weten? Neem contact op met onze account- of eventmanagers.