Het ‘ziekenhuis van de toekomst’ staat centraal tijdens het congres Zorgtransformatie

Image

De zorgsector is het er over eens; de sector moet drastisch veranderen om bestand te zijn voor de nabije toekomst. Maar hoe gaan we dit doen? Tijdens het congres Zorgtransformatie in Utrecht op 12 maart aanstaande wordt dit onderwerp uitgebreid besproken door visionaire bestuurders en trendsettende beleidsmakers.

Een van de sprekers is dr. Randall Moore, voormalig CEO van Mercy Virtual Care Center, dat bekend staat als het eerste virtuele ziekenhuis ter wereld. Net als voor andere ziekenhuizen ligt de kerntaak van het Mercy Virtual Care Center bij diagnostisering, behandeling en begeleiding van patiënten. Maar in dit ziekenhuis vind je geen wachtkamers, ziekenhuisbedden en patiënten.

Het centrum heeft zich gespecialiseerd in ‘zorg op afstand’. Zo werken er in het centrum 330 medisch professionals vanachter een computerscherm. Op deze manier zorgen zij voor patiënten verspreid over 38 ziekenhuizen en in zeven Amerikaanse staten bij mensen thuis. “Mede dankzij virtuele zorg kunnen we de zorg verbeteren en uitbreiden binnen én buiten de muren van het ziekenhuis. Zo kunnen we de zorgvraag met zo’n 30 tot 50 % verlagen en tegelijkertijd patiëntuitkomsten verbeteren”, aldus Moore die hiermee het ‘ziekenhuis van de toekomst’ heeft gecreëerd.

De voormalig CEO van het Mercy Virtual Center komt speciaal voor het congres Transformatie naar Nederland. Hij zal hier onder andere praten over zijn toekomstvisie op de gezondheidszorg, de rol van technologie en de transformatie die onder zijn leiding heeft plaatsgevonden in het Mercy Virtual Care Center. Hoe dit nieuwe systeem tot stand is gekomen en welke lessen wij daarvan kunnen leren.

Week van de Zorg
Het congres Zorgtransformatie vormt de officiële opening van de Week van de Zorg, een week waarin zorginnovatie en –transformatie centraal staan in Utrecht. Tijdens het congres spreken o.a. ook Bruno Bruins (minister voor Medische Zorg en Sport), Ernst Kuipers (bestuursvoorzitter Erasmus), Gita Gallé (bestuursvoorzitter Deventer Ziekenhuis), Michel van Schaik (directeur gezondheidszorg Rabobank Nederland) en Olivier Gerrits (directeur zorginkoop Zilveren Kruis). Kijk voor het hele programma op www.zorgtransformatiecongres.nl. Tijdens de Week van de Zorg vinden ook de vakbeurzen Zorgtotaal en Zorg & ICT plaats.