Arno 12345

Arno: " Van 0 naar 100 in één seconde"

Koninklijke Jaarbeurs: de bevlogen, duurzame en vernieuwende gastheer van heel Nederland. Een plek waar je elkaar ontmoet, inspireert, leert en groeit. We vertellen je graag wat er bij Koninklijke Jaarbeurs speelt en de manier waarop we dingen aanpakken. Hoe? Door kennis te maken met ons meest waardevolle bezit: onze mensen. Arno van der Linden (57) werkt al 28 jaar bij de afdeling beveiliging bij Jaarbeurs. Hoe is het eigenlijk om binnen deze afdeling bij Jaarbeurs te werken? We stappen in de wereld van Arno en nemen een kijkje achter de schermen bij de afdeling veiligheid van beurzen en evenementen. 

Bij Jaarbeurs maak ik dagelijks mooie evenementen mee. “Ik kan wel spreken van een dynamische werkplek. Eén van de grootste voordelen van mijn werk bij Jaarbeurs is de variatie. Geen enkele dag is hetzelfde en geen enkele bezoeker is hetzelfde. De ene dag ben ik verantwoordelijk voor de beveiliging van een grote internationale vakbeurs, de andere dag voor een groot sportevenement in onze beurshallen of een congres in ons Beatrixgebouw.” De dynamiek van de vele beurzen en evenementen houdt Arno’s werk spannend en uitdagend. “Elke keer weet ik dat ik een belangrijke rol speel in het creëren van een veilige en plezierige plek voor alle bezoekers.”

Van glazenwassen naar beveiliging bij Jaarbeurs
Bijna 30 jaar geleden werkte Arno als glazenwasser en was hij verbonden aan de brandweer in Culemborg. In deze periode is Arno naast zijn baan als glazenwasser als brandwacht bij Jaarbeurs gestart. “Na een groot dik boek uit mijn hoofd geleerd te hebben, had ik het beveiligingscertificaat op zak. Op dat moment ben ik bij Jaarbeurs de beveiliging ingegaan.”
 

“Ik voelde me een DJ achter de schermen in de control room”

Arno zat vroeger zo nu en dan in de control room, destijds de meldkamer. “In een control room staan heel veel schermen en knopjes die ik kon besturen. Vooral tijdens beurzen werd ik regelmatig gebeld met de vraag of er een deur of ruimte open kon. Dit kon ik op afstand allemaal regelen. Ook zag ik waar er bijvoorbeeld een brandalarm afging. Ik wist precies waar hulptroepen op dat moment moesten ingrijpen.” 

Van inspanning 0 naar 100 in één seconde
Arno moet lang nadenken op de vraag wat het meest opvallend is dat hij in de afgelopen 28 jaar heeft meegemaakt. “Met 2,3 miljoen bezoekers op jaarbasis gebeurt er soms wel eens wat. Maar ik vind niet gauw iets geks en raak nooit in paniek. Mijn kracht is dat ik altijd rustig blijf en eventuele hulpdiensten goed kan informeren. Ik moet vaak van inspanning 0 naar 100 in één seconde.” Waar Arno enorm mooie herinneringen aan heeft is het muziekfestival ‘Maak de droom waar’ van Omroep Max dat jaarlijks in Jaarbeurs plaatsvond. Ruim 10.000 mensen met een verstandelijke beperking (van jong tot oud) kwamen hier naartoe om een hele middag te genieten van optredens. Ze werden met bedden en al naar binnengereden. Enorm bewerkelijk om dit in goede banen te leiden, maar dan ben ik echt aan het genieten.” 

Grootste uitdaging: in doemscenario’s denken
Als er iets gebeurt moet Arno altijd waar kunnen maken dat iedere bezoeker zich veilig voelt. “Mijn grootste uitdaging is om in doemscenario’s te denken, waarvan ik altijd hoop dat ze nooit gaan gebeuren. Je kunt beter maar alles vooraf perfect uitgedacht hebben, zodat je zeker weet dat je met alles rekening houdt. Ik schrijf al deze scenario’s op in mijn klappertje waar ik dagelijks mee onder de arm loop.” Arno werkt deze scenario’s altijd uit met zijn collega Vincent van Veen die hij nog van de brandweer in Culemborg kent. “We zijn al 40 jaar bevriend en zijn helemaal op elkaar ingespeeld. Als er een grote beurs of evenement in het weekend is, proberen we het zo te regelen dat één van ons aanwezig is. Als er iets gebeurt, moeten we zo ter plekke zijn. Het kan ook om iets kleins gaan, bijvoorbeeld dat er een slot kapot is. Maar dit zijn wel de dingen die wij ook direct op moeten lossen.”
 

“Ik ben een wandelende Jaarbeurs encyclopedie”

Arno kan de Jaarbeursgebouwen inmiddels na 28 jaar dromen en zit nog steeds enorm op zijn plek. “Ik ben de grote vraagbaak voor de organisatie, iedereen weet me te vinden. Met mijn kennis uit het verleden ben ik een soort wandelende Jaarbeurs encyclopedie.”