BouwBeurs

Vakbeurzen

Met de vakbeurzen die wij organiseren en faciliteren kunnen we echt impact maken. Bij organisaties, bezoekers, sprekers en exposanten. Door met elkaar in gesprek te gaan over duurzame onderwerpen wordt kennis gedeeld. Exposanten delen hun nieuwste duurzame innovaties en sprekers praten bezoekers bij over de laatste trends en ontwikkelingen. In welke branche dan ook: duurzaamheid wordt een steeds groter onderwerp. 

Kennistheaters en duurzaamheidspleinen

Op onze vakbeurzen krijgt duurzaamheid aandacht door kennistheaters en pleinen. Bij BouwBeurs is in het Cirkel theater een inhoudelijke programma gericht op duurzaamheid, circulariteit en industralisering. De Nationale Onderwijstentoonstelling ontwikkelde een speciaal terras: 'De gezonde school'. Hier kunnen bezoekers duurzame, lokale en seizoensgebonden maaltijden halen met als doel om onderwijsprofessionals bewust te maken van de mogelijkheden in schoolkantines. Zowel beter voor het klimaat als voor de gezondheid van docenten en scholieren. Tijdens de Dutch Health Week is duurzaamheid een belangrijk thema. In de Arena (kennistheater) van de Dutch Health Hub was 'Samen werken aan duurzame zorg' een groot thema. Ook tijdens de VSK, de beurs voor de installatiesector, is duurzaamheid een hot topic. In 2024 is duurzaamheid één van de hoofdthema's van de beurs. 

“De workshops en lezingen op de VSK-beurs spraken boekdelen. Van de 143 sessies die we organiseerden, ging meer dan de helft over duurzaamheid.” Joyce van de Hoef, beursmanager
Duurzaamheid kennistheater

Routes langs duurzame initiatieven

De duurzaamheidsroutes leiden bezoekers langs exposanten die zich actief inzetten voor duurzaamheid. Van bedrijven die gebruik maken van duurzame materialen tot innovaties die energieverbruik verminderen. Zo kunnen exposanten en bezoekers het gesprek met elkaar aangaan. 

Duurzaamhiedsroute

De top van de branche inspireren met Transitiediners

Op 6 februari ontvingen wij bij Jaarbeurs de top van de bouw-, vastgoed- en installatiesector tijdens het eerste Transitiediner. Het Transitiediner heeft als doel om CEO’s en beslissers in de bouw-, vastgoed- en installatiesector te verbinden en duurzaamheid aan te jagen en te versnellen. 

“De bouwwereld is volop in beweging met verduurzaming van de sector als belangrijkste uitdaging. Het aanjagen en versnellen van de ontwikkeling van duurzaamheid in de bouw, vastgoed en installatie is een must. Daarom hebben wij samen met duurzaam kennisplatform Change Inc. en Dutch Green Building Council (DGBC) de handen ineen geslagen voor het Transitiediner.” Jeroen van Hooff, CEO Koninklijke Jaarbeurs

Studenten geven duurzaam advies

Hoe zorg je ervoor dat duurzaamheid een plek krijgt in alle aspecten van je beurs of event? En hoe maak je écht duurzame impact in jouw sector? Deze vragen stelden de conceptontwikkelaars van de Bouwbeurs bij de voorbereiding van de aankomende editie. Om daar antwoord op te krijgen hebben we zes jonge talenten van de Universiteit Utrecht uitgedaagd om hierover mee te denken.

SDG Sprint Day

Dit deden zij tijdens de SDG Challenge, een initiatief waarin 13 bedrijven zijn gekoppeld 13 Nederlandse universiteiten. De SDG Challenge is gebaseerd op de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties die zijn opgesteld om klimaatverandering tegen te gaan. Tijdens de SDG Challenge helpen studenten bedrijven door mee te denken aan vraagstukken over duurzaamheid. 

De studenten bedachten inspirerende ideeën, zoals het toepassen van gamification om bezoekers te verleiden duurzame keuzes te maken en een pledge die alle exposanten en bezoekers kunnen ondertekenen om zelf ook duurzame keuzes te maken.