JINC
Sinds 2014 is JINC een partner van Koninklijke Jaarbeurs. JINC zet zich in om kansongelijkheid aan te pakken en richt zich met talloze projecten speciaal op kinderen en jongeren uit wijken met een sociaaleconomische achterstand. Extra lessen en begeleiding of dagtrips naar bijzondere plekken zorgen ervoor dat de wereld én woordenschat van de jongeren worden vergroot.
Het begin
In 2003 richtte Daniël Roos JINC op, toen nog onder de naam Campus Nieuw-West opereerde hij met zijn initiatief vanuit Amsterdam. In het eerste jaar hielpen ze zo’n 1.400 jongeren, vorig jaar waren dit er ruim 63.000. JINC strijdt voor een maatschappij waarin je achtergrond niet je toekomst bepaalt en ieder kind een kans krijgt. Iedereen heeft immers talenten, ook kinderen die opgroeien in een omgeving met veel werkloosheid en minder rolmodellen.
Partners
Onmisbaar voor JINC zijn haar partners. Om jongeren kansen te kunnen blijven bieden vertrouwt JINC op de financiële steun en expertise van haar partners. Ruim 850 bedrijven maken het jaarlijks mogelijk voor JINC om jongeren hun horizon te laten verbreden. JINC biedt 9 projecten voor kinderen van acht tot zestien jaar. Voor 2 van deze projecten zet Jaarbeurs zich in, JINC Baas van Morgen en de JINC Bliksemstage. Sinds 2013 is Jaarbeurs een partner van JINC, belangrijke redenen hiervoor zijn dat Jaarbeurs graag lokaal bijdraagt en daarnaast onderwijs erg belangrijk vindt.
JINC Baas van Morgen
Tijdens JINC Baas van Morgen mogen jongeren een dag op de stoel van een CEO, directeur of politicus zitten. Dit jaar liep Baas van Morgen Laura met CEO Jeroen van Hooff.
De uitkomst van zo’n dag is voor voornamelijk de leerling onwijs waardevol. Naast een boost aan zelfvertrouwen ondervinden leerlingen vaak dat het bedrijfsleven voor hen toegankelijker is dan ze hadden gedacht. Daarnaast verlaat de leerling het gebouw met een beloftekaartje op zak, de ‘echte’ baas staat voor hen klaar met steun of advies. In 2023 ligt de focus van Baas van Morgen op diversiteit en inclusie. Doel is in het bedrijfsleven het gesprek voeren over kansengelijkheid op de arbeidsmarkt.
JINC Bliksemstage
De JINC Bliksemstage is bedoelt voor leerlingen van de basisschool en het VMBO zodat zij kunnen ontdekken wat voor sectoren en beroepen er bestaan. Zo worden ze voorbereid op het maken van een goede keuze voor een vervolgopleiding.
Per jaar worden er door het hele land honderden van dit soort Bliksemstages georganiseerd. Ook Jaarbeurs nodigt meerdere keren per jaar groepjes leerlingen uit om ze mee te nemen in het reilen en zeilen van Jaarbeurs. Tijdens een JINC Bliksemstage komen leerlingen in aanraking met de verschillende werkvelden binnen Jaarbeurs. Elke Bliksemstage wordt door een ander duo van medewerkers georganiseerd, dit kan variëren van accountmanagers tot stagiaires.
Een Bliksemstage bij Jaarbeurs bestaat uit bijvoorbeeld een rondleiding door het hallencomplex, de congreslocatie en misschien zelfs door het prachtige Beatrix Theater. Tussen de rondleidingen door krijgen leerlingen een Jaarbeursopdracht. In eerdere edities gingen leerlingen fruitsalades maken of organiseerden ze een eigen evenement.