Een duurzame ambitie
Het onderwerp ‘duurzaamheid’ is diepgeworteld binnen Jaarbeurs. Want alleen als we switchen van denken naar doen, maken we beweging. Onze ambitie is helder: we willen de meest duurzame congres- en eventlocatie van Europa worden. Daarnaast willen we laten zien dat er in veel sectoren goede oplossingen zijn om duurzamer te ondernemen en leven. Een van die manieren is door gastheer te worden van de belangrijkste evenementen en congressen op het gebied van duurzaamheid. We willen duurzaamheidsambities aantoonbaar helpen aanjagen en versnellen. Zo verhuren we niet alleen onze locatie, we maken zelf ook actief relevante content. En dat zie je terug in onze inhoudelijke programmering en activiteiten. Een van de thema’s in de Arena van de Dutch Health Hub was ‘Samen werken aan duurzame zorg’.
Keynotes, workshops en ronde tafelgesprekken
Tijdens deze Dutch Health Week stonden verschillende duurzame onderwerpen centraal. Zo programmeerden we interessante keynotes en inspirerende sessies. Bovendien deelden tientallen sprekers hun visie op de toekomst van de zorg. Een duurzaam personeelsbeleid bijvoorbeeld; hoe zorgen we dat verpleegkundigen niet al na twee jaar vertrekken? Of het circulair bouwen van een gezondheidsinstelling; wat heb je daarvoor nodig en hoe kun je dat bewerkstelligen? Hoe kunnen we slim omgaan met afval en zijn er echt zoveel spullen nodig voor een operatie of bevalling?
Van afval naar inspiratie
Iemand die de ongelooflijke afvalberg in de zorg zichtbaar maakt, is Maria Koijck. Ze vertelde erover tijdens haar openingssessie ‘Duurzame zorg’ in de Arena. Koijck is kunstenares en ging vorig jaar viral met haar video over de afvalberg die overbleef na haar borstkankeroperatie. Voor de operatie vroeg ze of ze al het afval mocht houden. Zes volle vuilniszakken stonden naast haar bed toen ze wakker werd. Onlangs rondde ze weer nieuwe video’s af. In ‘Look at me’, laat ze het afval van een gemiddelde staaroperatie laat zien. In ‘My first little footprint’ toont ze de afvalberg van een normale geboorte in het ziekenhuis; drie volle vuilniszakken. Tijdens haar sessie liet Koijck zien hoe vuilnis tot stand komt bij een medische ingreep en stimuleerde ze om het anders te doen.
Health Angels beoordelen duurzame initiatieven
Een ander onderdeel van de Health Week was het Health Angels-sessie in de Arena. Hier konden zorgvernieuwers hun duurzame ondernemingsplannen in een Dragon’s Den pitchen. De zogenoemde Health Angels (investeerders en experts) beoordeelden de zorgconcepten op bijvoorbeeld financiële gereedheid, Go to market status, innovatieve factor en het duurzaamheidsgehalte. De beste kandidaten werden beloond met een financiële impuls, kennis dan wel toegang tot invloedrijke netwerken.
Case Study Theater
Op Zorgtotaal en Zorg & ICT stonden Case Study Theaters. Hier gaven verschillende exposanten korte sessies aan bezoekers. Ze lieten zien welke mogelijkheden en oplossingen er (kunnen) bestaan en welke technologieën daarbij komen kijken. Ook vertelden ze welke ideeën ze hebben die bijdragen aan een duurzame en toekomstbestendige zorg.
Succesvolle eerste live editie
Tienduizenden bezoekers, tientallen sprekers, honderden exposanten en gigantisch veel inspirerende momenten. Als we er ons allemaal hard voor maken, kunnen we zoveel met elkaar bereiken – dat heeft deze fantastische week wel laten zien. Gelukkig blijft het hier niet bij. De volgende editie staat namelijk alweer gepland voor juni 2023. Bovendien is de Dutch Health Hub het hele jaar in de lucht met masterclasses, workshops, tips, opinieartikelen, vraagstukken en ander nieuws dat gerelateerd is aan digitaliseren, innoveren, leiden, organiseren, verduurzamen, vitaliseren en werken.